Login
+Follow
Login

Tältfix

By Big Jumps - Active Outdoor on 2014.07.01 In Outdoor Utrustning

Ända sedan förra årets äventyr så har jag klurat på packning med lägre vikt och volym.
Jag visste redan från början att viss utrustning måste bytas ut. Det är några kritiska bitar som man bör välja ut extra noga.
Tält,, ryggsäck sovsäck, liggunderlag och kokkärl.
Några bitar han jag fixa med redan förra året, då jag bytte ut sovsäcken (syntet) till en av dun och även mitt kokkärl.
Kokkärlet kan man även använda till att förvara t ex en del av maten, i mitt fall makaroner och pulversoppor.

Material väger olika och tar olika volym, så är det bara. Givetvis är prisskillnaden en faktor man får ta med.
Men jag tycker ändå att några huvuddelar får kosta, sen att några gram hit och dit gällande andra mindre bitar det är onödigt att byta ut. Ja om man nu inte tävlar i att få så optimerad packning som det bara går att få. Fokuserar man på vad man behöver ha med sig så brukar man få en rätt “clean” packning.

Kläder behöver man inte ha så mycket av i själva packningen.
Det blir skalkläder, underställ och ankelsockar (som förstärkning/sovkläder) och något ombyte av boxer. Det är viktigt att ha kroppsnära plagg av merinoull, för att det håller sig fräscht och luktar knappt, bara att vädra så är de på topp.

Hur som helst, så har jag testat olika tält nu på senaste. Vikt och packvolym är det som är i fokus, men även komforten när man väl är inne i tältet och förvaring av väskan (det bör finna en absid).

Provat två olika Bivy-tält, de är extremt slimmade i måtten och är av tunna material. Så de är en dröm på två punkter, dock är de inte så bekväma att ligga i tycker jag. Rör man på sig så är det rätt stramt och det går inte att sätta sig upp eftersom takhöjden är väldigt låg.
En av modellerna hade inte ens separat ventilation, så man var tvungen att ha yttre dörröppningen på glänt. Annars kvävs man. Det blir även mycket kondens i tältet när det är dålig ventilation, vilket inte är uppskattat.

Så det fick mig att leta vidare och visst finns det lättviktstält med låg volym och komfort, men prislappen är typ den dubbla.
Det finns även stora skillnader på de modellerna gällande volym och vikt.
Men valet blev 1-mans tältet Nordisk Telemark 1 LW (lightweight), som är riktigt lätt, själva tältet väger ca 660 gram sen tillkommer tältstänger och tältspik. De specar det som 830 gram. Men jag räknar totalvikt så är det strax över 900 gram.

Tältet har tunna material, men är testat upp till 25 m/s (storm) och klarar sig bra i regn. Det ingår inget footprint (yttre skyddsgolv) så det har jag varit kreativ och tillverkat ett av presenning (även om det finns ett original att köpa). Dels så skyddar det tältet mot hårdare underlag eller om något ligger och trycker i marken. Men sen så bygger man ju på ett sätt ut tältet en aning, för nu har jag golv längre ut!

 

Video om tältet: Klicka här! och deras hemsida Klicka här!

 

IMG_2806

 

IMG_2803

 

IMG_2811

0 Responses to "Tältfix"

    Comments (0)

    Leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *
    *
    *

Jag som driver denna bloggen heter Jojje och är en sådan där på-hugget-kille och jobbar som säljare inom elektronikbranschen, men har även ett enormt intresse inom outdoor.

Här kommer det att presenteras ett mer actionfyllt liv, som innehåller mycket outdoor, utrustning, pepp, attityd, street och några portioner humor.

Jag har som mål att visa upp outdoor-temat på ett kreativt sätt, det kommer förhoppningsvis att inspirera andra att förstå möjligheterna som finns.

Senaste inläggen
+Follow

Login